Sep 14, 2012

Homemade Coto with Meatball (Simple)

Aku suka masak. 

Takla pandai sangat macam chef tu, tapi sebagai ibu kepada empat anak  perempuan dan satu-satunya seorang anak lelaki, aku seharusnya mestilah tahu dan pandai masak. Lagipun, sudah jadi tanggungjawab mendidik supaya anak-anakku pandai masak suatu hari nanti terutama apabila mereka sudah dewasa dan berumahtangga.


Bah, untuk entri 'masak-masak' hari ni, aku try masak Coto Makassar versi aku. Dah puas makan coto makassar di kedai makan di Bandar Sandakan tu, tapi kali ni aku try sendiri...! 

OK, Coto Makassar biasanya mesti ada perut lembu, urat, daging atau isi ayam, kan? Tapi, untuk versi aku ni aku hanya gunakan bebola daging (meatball) dan nasi himpit (ketupat nasi) ja....simple kan ;) 

Homemade Coto with Meatball
Bahan utama :
Untuk coto aku ni, aku guna Bebola Daging (meatball) jak..versi ekspres, ihiks.
( klu ada isi ayam, daging, perut lembu, hati buyah pun boleh..hehe )

Bahan untuk tumisan :
Bawang Putih, Bawang Besar, Bawang Merah - dikisar
Halia, Lengkuas & Serai - dikisar
Buah Keras - ditumbuk halus (dikisar)

Rempah Sup 
Susu Cair / Santan
Air

Kacang tanah - digoreng tanpa minyak kemudian kisarkan.

Bahan untuk penyedap rasa dan hiasan :
Kicap Pekat
Cili padi (lada mi)
Nasi himpit (ketupat)
Garam & ajinomoto
Gula
Limau Kasturi
Bawang Goreng
Daun Sup

Cara aku masak :

Panaskan minyak. (jangan terlalu panas la..hehe)
Masukkan kesemua bahan-bahan yang dikisar satu-persatu. Kacau rata dan pastikan tidak terlalu garing. Masukkan air sedikit.
Kemudian, masukkan kacang tanah yang dikisar.
Masukkan susu cair atau santan, garam ajinomoto, gula dan kicap. 
Last sekali, masukkan bebola daging. 
Tunggu hingga mendidih dan matikan api.

OK, SIAP!

Hidangkan dalam mangkuk bersama nasi himpit, daun sup, bawang goreng, limau kasturi dan cili (atau sambal lada/lada mi).


NOTASaya jarang masak ikut sukatan yang tetap. Saya ikut "anggaran" saja. Lagipun, masak untuk keperluan keluarga takla banyak sangat pun...hehe....

p/s : oleh kerana ni resepi homemade versi aku, jd bahan-bahan asas tu masih sama cuma aku buat simple ja tapi masih mengekalkan rasa COTO MAKASSARnya tau! Kuahnya sungguh perghhhhhhh!

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

apa kata anda?